A Little story: het verhaal van Dex & Andrea

Opeens werd Dex uit zijn lokaal gehaald zonder enig idee wat er ging gebeuren. Naast hem stond een onbekende mevrouw. Dex mocht namelijk in de docentenkamer eventjes wat leuke dingen gaan doen. Kleien, dat leek hem die dag wel leuk. Hij wist niet dat die dag een vriendschap is begonnen. Een vriendschap die jaren later nog steeds aan de gang is. Dit is het verhaal van Little Dex & Big Andrea.

“Ik dacht echt: wat gebeurt er nu?” zei Dex met een glimlachje op zijn gezicht. Die ochtend leerde hij Big Andrea kennen. Andrea en Dex spreken sinds die dag elke week met elkaar af om leuke dingen te doen. Tegenwoordig doen ze dat om de week en trappen ze vaak een balletje op het schoolplein waar Dex reddingen maakt met zijn stoere keepershandschoenen. “Ik lijk zo op Justin Bijlow, de keeper van Feyenoord” zegt Dex. Hij is namelijk een echte Feyenoorder. Niet lang geleden nog kon hij ontzettend genieten van zijn cluppie na een overwinning op de aartsrivaal Ajax: “Die 0-4 met dat lege stadion was echt mooi om te zien.”


De obstakels

Als keeper moet je best stevig in je schoenen staan, anders krijg je de ballen om je oren. Dex is daarom ook best een zelfverzekerde jongen, maar dat is hij niet altijd geweest. Als kind was Dex vaak wat stiller en verdrietiger als hij bijvoorbeeld naar zwemles moest toen hij geen zin had. Zijn grootste obstakel was echter de Corona-tijd, waarin hij Andrea niet mocht zien. “Dat was echt niet leuk. Ik miste mijn buddy eigenlijk in die tijd wel,” fluisterde Dex zachtjes. “Het was echt een tijdje uitzoeken hoe we contact moesten hebben en online contact was ook niet prettig” vertelt Andrea verder. Terwijl zij dat doet, kruipt bij Dex het ongemak naar boven. Al snel vertelt hij verder over een andere dag waarin ze leuk aan het sporten waren. Gelukkig voor hem is die Corona-tijd inmiddels voorbij.

“Van proberen ga je leren”

Tegenwoordig gaat het beter met Dex. “Hij is veel vrolijker en echt een kletser geworden” zegt Andrea. Dex vindt zelf dat als je geen Big bent, je zelfs dingen misloopt: ”Het is veel leuker om dingen te gaan doen zoals appeltjes plukken, dan thuis niks te doen” vertelt hij. Daarnaast daagt Andrea hem altijd uit, door hem de les ‘van proberen ga je leren’ mee te geven. Want naast de gezellige afspraken vindt ze het ook belangrijk dat hij nieuwe dingen blijft doen: “In dat opzicht geeft het veel voldoening om zo op een leuke en bijzondere manier contact met elkaar te houden.” Binnen nu en een jaar mag Dex naar de middelbare school. Hij gaat richting het einde van zijn basisschooltijd en dan is de School-based match afgelopen. “Ik ga Andrea denk ik wel missen, want we doen altijd wel leuke dingen” zei Dex op het einde van het gesprek. Dat neemt niet weg dat ze samen prachtige herinneringen hebben gemaakt. Die dag dat hij uit de klas werd gehaald heeft hem een vriend voor het leven opgeleverd en is hij een onvergetelijke verhaal rijker.

Verhaal & foto’s door: Zakaria Akkouh